Tijdens een weekendje Boedapest is het de bedoeling om zaken te ontdekken. Slechte weersomstandigheden kunnen de pret bederven en net daarom is het goed om eerst even het klimaat te bekijken. Jammer genoeg bestaan er geen zekerheden omtrent het weer. In het hoogseizoen is de kans op mooi weer groot, maar er kan altijd sprake zijn van een tijdelijk dipje. In dit artikel bespreken we wat de beste reistijd is. Zo haal je het beste uit de stedentrip.

Blauwe hemel in Boedapest

Bij een last minute is het perfect mogelijk om in te spelen op de actuele weersomstandigheden. Indien pas op het laatste moment een beslissing wordt genomen omtrent de bestemming, dan raden we aan om eens een kijkje te nemen op Accuweather. Is het de bedoeling om binnen 2 dagen te vertrekken richting Hongarije, maar merk je op dat ze net dan 3 dagen aan een stuk slecht weer voorspellen, dan is het misschien beter om te opteren voor een andere bestemming. Iedere stad verliest namelijk een deel van zijn charme bij slecht weer.

Boedapest heeft hete zomers

In de zomer is het over het algemeen warm in de hoofdstad van Hongarije. Parken waar verkoeling kan worden gezocht zijn dan druk bezet. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus bedraagt ongeveer 26 à 27 graden. Indien het de bedoeling is om veel rond te wandelen in de stad, dan is dit voor bepaalde personen te warm. De zon schijnt er iets meer dan 2000 uur per jaar (en in vergelijking met België is dit best gunstig). In september en oktober is het er ook nog aangenaam. Ook in mei kan men de hitte ontlopen.
klimaar boedapest

en koude winters

De zomers kan men dan omschrijven als warm tot zeer warm, maar in de winters gaat het er anders aan toe. De winters zijn gemiddeld aan de koele tot milde kant. Indien er sprake is van een noordelijke of oostelijke stroming, dan kan het bitter koud worden in de Hongaarse hoofdstad. De temperatuur blijft dan vaak ook overdag net onder het vriespunt. Atlantische stroming brengt dan weer zachtere licht met zich mee. Vaak gaat dit gepaard met bewolking en neerslag (sneeuw, natte sneeuw of regen). Tijdens de kerstperiode is de stad mooi versierd met kraampjes. Dankzij de lichtversiering heerst er een magisch gevoel.

Wat is de beste reistijd om naar Boedapest te gaan?

Een weekendje of een citytrip naar Boedapest kan men eigenlijk op elk moment van het jaar plannen. Uiteraard is het leuker om door de straten te wandelen bij een stralend zonnetje. Mei, september en oktober genieten onze voorkeur (dragelijke temperaturen, grotere kans op aangenaam weer). Dit wil natuurlijk niet zeggen dat men Boedapest in de winter moet mijden. De stad onder een klein laagje sneeuw in combinatie met een hoop kerstverlichting is ook spectaculair om te zien. Idealiter is het goed om pas enkele dagen voor vertrek te boeken. Zo kan men perfect anticiperen op de toekomstige weersomstandigheden. Indien dit niet mogelijk is, dan moet men opmerken dat Boedapest meer zonuren en minder regendagen telt dan België … Dus over het algemeen is de kans op goed weer tijdens een bezoek aan de stad groot. Regen of zon, heet of vrieskoude … Wat het ook wordt, we wensen je alvast veel plezier in de stad.