Wanneer je per vliegtuig een citytrip wens te plannen naar de Hongaarse hoofdstad dan zul je landen op Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Gemakshalve zullen we de Nederlandstalige versie gebruiken: Boedapest luchthaven. Deze luchthaven ligt op ongeveer 12 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. De vraag is dan: hoe raak ik van de luchthaven naar mijn hotel en omgekeerd? Goed nieuws, er zijn meerdere oplossingen en duur hoeft het niet te zijn. We sommen de drie voornaamste op:

Een gewone taxi direct naar het hotel

De regeling voor taxi’s op de luchthaven is streng. Eén bedrijf staat in voor het taxivervoer en de prijzen liggen vast. Met andere woorden: voor de toerist is het een duidelijk systeem. In de vertrekhal staat een betaalautomaat van Fotaxi. Daar dien je een voucher te kopen voor een taxirit. Neem aan dat een enkele rit ergens tussen de 20 à 25 euro kost, dit is afhankelijk van de zone waar je heen moet gaan. Om naar het hotel te gaan zijn er goedkopere, betere alternatieven.

Van het hotel naar de luchthaven ligt het anders. Verschillende taxibedrijven mogen wel passagiers afleveren en bijgevolg is er meer concurrentie en dat is gunstig voor de prijs. Wel raden we aan om het hotel geen taxi te laten bellen. Deze zijn soms niet onafhankelijk en bijgevolg moet ook aan hen een commissie worden betaald. Deze rekenen ze gewoon door aan de klant en jij betaalt dan gewoon meer. Handigere is om zelf informatie te vragen aan een chauffeur.

Openbaar vervoer naar Boedapest centrum

De goedkoopste oplossing om het hotel te bereiken is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Koop een paar kaartjes in het postkantoor of in de kiosken op de luchthaven (kopen op de bus is duurder). Daarna dien je je te begeven naar de busstop tussen de aankomsthallen 2A en 2B.  Neem bus 200E tot de eindhalte, Kőbánya – Kispest. Nadien dien je over te stappen op de metrolijn nummer 3. Afhankelijk van waar het hotel gelegen is, stap je dan af aan een halte. Kaarten van de metro hangen in ieder station uit. Net zoals in zowat iedere grootstad is het een efficiënt en gebruiksvriendelijk systeem.
boedapest metro
Wel moeten we melden dat de goedkoopste manier niet altijd de beste optie is. Indien u zware koffers moet meezeulen is een taxibusje misschien logischer. Ook personen die niet vertrouwd zijn met het openbaar vervoer in het vreemde land en die liever spelen op zekerheid kunnen best opteren voor een taxi of een busje.

Taxibusjes vanaf de luchthaven

Zeer gebruiksvriendelijk systeem. In de luchthaven is het mogelijk om tickets te kopen voor zogenaamde taxibusjes. Veelal is het ook mogelijk om dit op voorhand te laten regelen door het hotel. De kostprijs van de luchthaven naar het hotel is ongeveer 9 euro per persoon. Het vliegtuig landt en vele toeristen dienen dan richting de binnenstad te geraken. Deze taxibusjes nemen dan enkele personen mee (die niet ver van elkaar logeren) en zet ze af aan het hotel. Voor de terugrit hetzelfde principe: taxibus haalt je op en voert het gezelschap naar de luchthaven. Wij hadden dit geregeld via mail met het hotel en er werden dan een paar vouchers toegestuurd. Betaling geschiedde in het hotel. Een zeer gebruiksvriendelijke methode voor toeristen. Uiteraard is het ook perfect mogelijk om dit in de luchthaven van Boedapest te regelen.

Pendelen van de luchthaven van Boedapest tot aan het hotel is dus heus geen moeilijke opdracht. Het systeem wijst zichzelf uit. Met andere woorden: regel je tickets richting de stad en geniet van een prachtige Boedapest citytrip.